Karıncalar 100 milyon yıldan uzun süredir dünya üzerinde yaşamaktadır ve gezegenin her yerine yayılmış durumdadırlar. Dünya’nın bilinen en eski karınca fosili bir amberin içinde korunmuş şekilde bulunmuştur. Adı Sphecomyrma freyi’dir.
Dünya üzerinde 35 bin karınca türü mevcuttur. Çoğu karınca türü sıcak iklimlerde yaşar. Yaklaşık 9 bin 500 karınca türü bilinmektedir. Bilim adamları bunun yaklaşık iki katının henüz keşfedilmeyi beklediğine inanmaktadır. Dünya üzerindeki her bir insan için yaklaşık 1,6 milyon karınca bulunmaktadır. Bugün yaşayan tüm karıncaların toplam ağırlığı, yaşayan tüm insanların ağırlığından daha fazladır.
Tüm böcekler arasında en büyük beyin karıncanınkidir. Bir karıncanın beyninde yaklaşık 250 bin beyin hücresi bulunur. (Bir insanın beyninde 86 milyar beyin hücresi mevcuttur. Dolayısıyla, 34 bin karıncalık bir koloninin beyin hücresi toplamı bir insanınkine denktir. ) Bir karınca kolonisinin nüfusu yüz binlerden milyarlara varabilir.
En büyük karıncanın uzunluğu 2,54 santimdir, en küçük karınca ise bir milimin onda biri uzunluğundadır. Karıncalar gri, kırmızı, kahverengi, sarı, mavi ya da mor olabilirler. Ortalama ömürleri 45 ila 60 gündür.
Karıncalar koloni denen büyük gruplar hâlinde yaşarlar. Her karıncanın kolonide belirli bir görevi vardır.
Bir yanıt yazın