Hayvan Dostlarımız Hakkında Her Şey!

Kediler Neden Öksürür ve Hapşırır? Kediler Üşür Mü?

5 yıl önce 3.144 okuma
Okunma Süresi: 3 dakika

Hiçbir kedinin öksürdüğüne veya hapşırdığına şahit oldunuz mu? Tıpkı insan gibi öksüren ve hapşıran kedilerin çeşitli nedenlerden dolayı öksürdüğü veya hapşırdığı görülmektedir. Bir kedinin bu davranışları göstermesi, elbette ki sahipleri tarafından hastalık belirtisi olarak kabul edilmektedir. Soğuk algınlığı, üşütme gibi sağlık problemlerinde ortaya çıkan bu belirtiler başka nedenlerden dolayı da kaynaklanabilmektedir.

Kediler Üşür Mü?

Yumuşacık, dokunmaya doyamadığınız kürkleri kedilerin üşümediği algısını sizlerde uyandırabilmektedir. Buz gibi soğukta yemek bulmak uğruna o çöp senin, bu çöp benim dolaşan sokak kedileri de üşümediklerine dair bir işaret olarak kabul edilmektedir. Fakat bu konuda o kadar da kesin hükümlü olmayın. Çünkü hava sıcaklığının 20 – 22 derece altına düştüğü durumlarda kediler üşürler!

Uzun süre beslenmeyen, aç ve susuz kalan kedilerin soğuk kış günlerinde donması da söz konusudur. Bu nedenle yeri gelmişken kış aylarında sokak hayvanları için de bir şeyler yapmak kediler aleminde hayati önem taşımaktadır.

Ev kedilerinin sokak kedilerine göre daha şanslı olduğu düşünülmektedir. Fakat klimalar, vantilatörler kedilerin sıcak günlerde üşütmesine neden olmaktadır. Bu gibi soğuk hava alan kapı altları gibi alanlarda, soğuk ıslak zeminlerde uzun süreler yatmamalarına özen gösterilmesi, soğuk hava üfleyen cihazların direk evcil hayvanlara doğru çalıştırılmaması gerekmektedir.

Kediler Neden Hapşırır?

Kedilerde görülen en basit hapşırma nedenlerinden başlamak gerekirse, bilindiği üzere kediler meraklı canlılar. Ev içerisinde meraklarına yenik düşen evcil dostlarımız bazen meraklarının kurbanı olabiliyorlar. Baharat gibi yere dökülen veya tozlu alanlar gibi bölgeleri koklamaları hassas burunlarını rahatsız ederek hapşırmalarına neden olabilmektedir.

Ev temizliğinde kullanılan kimyasallar, bazı oda parfümleri de kedilerin hapşırmasına yol açabilmektedir. Aynı zamanda evdeki temizlikte kullanılan bu kimyasalların kedilerin ulaşamayacağı alanlarda olmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bazen kediler nedensiz yere de hapşırabilmektedir. Bu durum sık tekrarlanmıyor, kediniz halsiz, iştahsız görünmüyor, hapşırmaya başka belirtiler eşlik etmiyorsa içiniz rahat olabilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonları kedilerde de görülmektedir. Üşütmeye bağlı gelişen bu hastalığın ilk belirtilerinden bir tanesi de insanlarda olduğu gibi hapşırma.

Kedi hapşırmasında dikkat edeceğiniz nokta, kediniz hapşırdığında burnundan kan geliyor mu? Eğer kan geliyorsa bu ciddi bir hastalığın, kedilerde kanserin ilk belirtisi olabilmektedir. Bu durumda acilen veteriner hekime başvurmak gerekmektedir.

Polenlerin çoğaldığı mevsim geçişleri bazı kedileri rahatsız ederek hapşırmalarına neden olabilmektedir. Bunun dışında üst dişlerinde oluşan bazı sağlık sorunları da hapşırmaya yol açabilmektedir.

Kediler Neden Öksürür?

Kedilerin haylazlıkları ve oyunbaz karakterleri kimi zaman onların ciddi tehlikeler atlatmalarına neden olabilmektedir. Oyun esnasında özellikle küçük parçalarla oynama durumunda kedilerin bunları yutması söz konusu olabilmektedir. Yabancı cismi yutan kediler, bunu dışarı çıkarabilmek için öksürmeye başlamaktadır. Nefes almakta zorlanıyormuş gibi öksüren, bir süre sonra kusmaya başlayan kediler veterinere götürülerek röntgen çekimi ile muayene edilmelidir. Yüzük, küpe, toka gibi küçük parçaların yutulması ve buna bağlı öksürük kedilerde sık görülmektedir.

Viral enfeksiyonlarda da kedilerde öksürme görülmektedir. Bu riskten korumak için kedilerin aşılarının düzenli yaptırılmasına özen gösterilmektedir.

Öksürme, kedilerde hapşırma kadar basit bir belirti değildir. İlk andan itibaren kedi gözetim altına alınarak neden öksürdüğü mutlaka tespit edilmektedir. Uzun süre devam eden kusma gibi belirtilerin de eşlik ettiği durumlarda durum ciddi hastalıklara işaret edebilmektedir. Burun akıntısı, göz akıntısı, yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler durumunda veteriner hekime kedinizin sağlık kontrolünü yaptırmanız ve gerekli tedaviye kısa sürede başlamanız gerekmektedir.

"Kediler Neden Öksürür ve Hapşırır? Kediler Üşür Mü?" için ilk yorumu siz yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir